KDU.breadcrumbs.homeZ komise pro sport a volný čas

Z komise pro sport a volný čas

Přidáno 1. 6. 2016
Ilustrační foto
Od začátku mého působení v komisi pro sport a volný čas jsme vyhlásili celkem čtyři dotační programy z toho tři v roce 2016, podle kritérií a zaměření, které jsme si jako komise společně odhlasovali. Obecné cíle komise pro sport a volný čas (pro rok 2016) jsou: * Volný čas a sport * Děti a mládež na Praze 6 * Aktivní sportování (pouze u sportu) * Speciální podpora hendikepovaných sportovců * Volný čas: primárně podpora občanských spolků Dále jsme se usnesli, že pro co nejspravedlivější rozdělování finančních prostředků se omezí množství akcí podporovaných na přímo MČ na minimum a ostatní akce se zúčastní spravedlivé grantové soutěže, kde budou muset obstát stejně jako všichni ostatní žadatelé. Dalším krokem ke spravedlivějšímu rozdělování financí mezi jednotlivé sportovní kluby a spolky jsme v rámci jejich podpory zavedli dotační program, který z 25% zohledňuje jejich členskou základnu a z 75% přiděluje finance na základě tzv. „osobohodin“ – to znamená kolik hodin se jednotlivé kluby svým členům věnují. Dle shody většiny členů komise se jedná o spravedlivý přístup, který nediskriminuje kluby s malou základnou, ale s intenzivními tréninky. Vzhledem k tomu, že v roce 2016 se jedná o první rok, kdy tato metodika byla plošně uplatněna, budeme se během následujících zasedání komise touto problematikou dále zabývat a vylepšovat podle ohlasů. Nejspravedlivější podpora je dle komise ve spravedlivé soutěži. Proto jsme pro rok 2016 vyhlásili 2 grantové soutěže. První, která měla podpořit sportování seniorů a handicapovaných občanů Prahy 6 a druhá, která podporuje jednorázové sportovní a volnočasové aktivity na Praze 6. Podpora „seniorů a handicapovaných“, cílem a prioritou programu je: * Podpořit vznik a realizaci jednorázových i dlouhodobých sportovních aktivit určených pro seniory a osoby se zdravotním postižením * Rozšířit stávající nabídku sportovních aktivit pro seniory a osoby se zdravotním postižením * Přispět k integraci seniorů a osob se zdravotním postižením do společnosti. * Nabídnout takové aktivity, které podpoří jejich začleňování, zvýší jejich společenské kontakty, poskytnou možnosti interakce napříč všemi věkovými skupinami. * Nabídnout seniorům a osobám se zdravotním postižením z Prahy 6 možnosti sportovního vyžití, které jim umožní: 1. smysluplně strávit volný čas 2. rozvíjet mezilidské vztahy 3. rozvíjet talent a schopnosti, 4. podpořit kladný vztah ke sportu 5. upevňovat zdraví a zdravý životní styl 6. integraci v rámci celé společnosti podpora „jednorázových sportovních a volnočasových akcí“, cílem a prioritou programu je: * Finančně podpořit jednorázové sportovní nebo volnočasové akce na území MČ Praha 6 * Nabídnout aktivity, které aktivně zapojují cílové skupiny * Rozšířit stávající nabídku sportovních nebo volnočasových akcí v Praze 6 nebo iniciovat vznik nových * Podpořit organizace, které sportovní nebo volnočasové akce pořádají * Nabídnout občanům Prahy 6 jednorázové sportovní nebo volnočasové aktivity, které mj. umožní: 1. smysluplně trávit volný čas 2. rozvíjet společenské kontakty 3. rozvíjet talent a schopnosti, 4. podpořit kladný vztah ke sportu 5. upevňovat zdraví a zdravý životní styl Cílové skupiny: * Široká veřejnost * Rodiny s dětmi * Děti a mládež V rámci hodnocení projektů jsme jako komise zvolili dle mého názoru velice spravedlivou metodiku, kdy po vyřazení projektů, které nesplňovaly více než jednu formální náležitost, všichni členové komise přidělili každému projektu max. 20 bodů za informace o žadateli, max. 40 bodů za kvalitu projektu a max. 40 bodů za kvalitu rozpočtu. Následně byl v každé hodnocené kategorie stanoven medián bodů a proveden jejich součet. Podle součtu mediánů bylo stanoveno pořadí projektů a následně došlo k výpočtu výše finančního příspěvku podle požadované dotace násobené procentem získaného součtu mediánů. Finanční prostředky byly přidělovány jednotlivým projektům podle pořadí až do vyčerpání všech prostředků, nebo pokud jednomu subjektu v součtu všech podpořených projektů nebylo přiděleno 200 000Kč (v takovém případě, všechny hůře umístěné projekty stejného žadatele již nebyly dále podporovány). Díky této metodice došlo dle mého názoru k podpoře těch nejlepších projektů v objektivní shodě většiny členů komise. Ondřej Pelák, člen komise pro sport a volný čas