KDU.breadcrumbs.homeKultura již není na okraji zájmu

Kultura již není na okraji zájmu

Přidáno 9. 6. 2016
Ilustrační foto
Vyjádřením nového přístupu ke kultuře bylo m. j. vytvoření samostatného oddělení kultury.
  Jedním z prvních úspěchů byl transparentnější a spravedlivější model rozdělování dotací (dříve grantů), v němž bude dramaticky víc finančních prostředků, než bývalo zvykem. Když jsme to přebírali po našich předchůdcích, šlo na granty 400 000 Kč. Letos je tato částka desetinásobná… Rovněž chceme v rámci transparentnosti a spravedlnosti, aby ubývalo akcí organizovaných přímo radnicí a naopak co nejvíce jich procházelo jakýmsi výběrovým řízením, protože také jako ostatní musí projít dotačním řízením.
  Velké a významné akce typu Opera v Šárce, Společenský večer Prahy 6, jmenování čestných občanů však mají své místo jisté. Pro velké projekty aktivně hledá radnice strategické partnery, kteří mohou pomoci se spolufinancováním těchto akcí.
  V dotačním (grantovém) řízení kulturní komise hledá spravedlivější a čitelnější způsob výběru žádostí a určení výše příspěvků. Od dřívějšího způsobu navrhování částek, kdy nejvíce záleželo na výmluvnosti jednotlivých komisařů, byl vytvořen jasný bodový systém, který následně automaticky vygeneruje příslušnou částku. Hodnotí se m. j. zajímavost projektu, jeho očekávaný přínos zejména pro občany Prahy 6, zpracování ekonomické rozvahy projektu (snažíme se tak eliminovat často velmi vysoce nadsazené požadavky), zkušenosti s činností uchazeče, dání příležitosti pro úplně nové žadatele apod. Přidělovány jsou i víceleté granty.
  Prioritami pro udělování dotací jsou projekty, které m. j.
  • Posilují v občanech pocit sounáležitosti a zájem o dění v lokalitě, vědomí, že toto dění mohou ovlivňovat.
  • Podporují spolupráci více subjektů.
  • Mají dlouhodobý charakter nebo jde o akce organizované pravidelně.
  • Realizují se v  kulturních centrech nebo podpoří jejich vznik.
  • Jsou udržitelné i po skončení finanční podpory od MČ Praha 6, mají zajištěny další zdroje financování.
  • Podporují šíření informací o kulturním dění v Praze 6 (např. tvorbu webové aplikace, kulturního webu, vydávání kulturního zpravodaje atp.)
  • Podporují informovanost obyvatel o historii i současnosti Prahy 6.
  • Podporují uchování tradic a obyčejů.
  • Podporují setkávání různých cílových skupin.
  • Podporují neformální vzdělávání, výchovu mladého publika a udržování společenských kontaktů.
  • Podporují respekt a toleranci, a integraci lidí s odlišnostmi.

Systém dotací se vyhlašuje dvakrát ročně.

Kromě účasti v dotačním řízení je možno požádat mimořádně pro menší zajímavé programy o příspěvky v hodnotě do 10 tisíc.

Praha 6 každoročně pořádá jednu velkou kulturní událost ve veřejném prostoru, na které bude spolupracovat se strategickými partnery.
Loni šlo ve spolupráci s Post Bellum o akci „Osvobození 70“, letos půjde o projekt s pracovním názvem Pocta Václavu Havlovi .

Městská část podpořila částkou přesahující 1 milion Kč rozpočet divadla Semafor, který se nacházel ve složité finanční situaci, a zasadila se o navýšení rozpočtu Semaforu z hlavního města Prahy z částky 4, 9 milionu v roce 2015 na částku 7, 2 milionu pro rok 2016. Dotací ve výši přes 300 tisíc Kč a další podporou napomohla k obnově provozu kina Dlabačov, čímž splnila další z bodů svého programového prohlášení.